När du ska jämföra proteinpulver

Allmänt om proteinpulver

pro

Det finns ingen som vet hur stor mängd proteinpulver som går åt i Sverige varje år, men I hela världen så är detta en stor mängd. Det beräknas att cirka 150 000 ton proteinpulver omsätts under ett år. Då är det viktigt att veta att du har ett bra proteinpulver som verkligen ger den effekt som du önskar. Att äta proteinpulver är inget som du som inte idrottar eller tränar måste göra, men utövar du någon typ av träning som ger kraftiga muskulära påfrestningar så kan detta bidra till snabbare återhämtning och uppbyggnad av muskulaturen. Protein pulver finns i många olika typer, och beräknas genom att värdera dess renhet och effekt.

Jämförelse av olika typer av proteinpulver och hur de fungerar

När det gäller olika typer av proteinpulver, så finns dessa med olika grad av renhet vilken beräknas i procent protein per 100 gram pulver. Det finns också något som kallas isolat och detta anses vara den allra renaste typen av proteinpulver du kan tillföra din kropp. Effekten av dessa olika proteintyper kan även förstärkas genom att tillföra olika andra ingredienser, eller att blanda de olika sorterna för att få en längre och bättre verkan och effekt.

Det vanligaste proteinet som du hittar är ett så kallat vassleprotein och bedöms av många, vara det bästa och renaste proteinet du kan använda. Detta protein kan hittas i olika klasser från cirka 70 procent upp till hela 98 procent rent vassleprotein per 100 gram. Denna typ av proteinpulver är också det som tas upp snabbast av din kropp och passar att ta både före och efter ett hårt träningspass på gymet. Vassleprotein är ett protein som är baserat på mjölkprodukter.

Ägg och biff protein är den typ av proteinpulver som upptas inom cirka 4 timmar efter intag, och passar därför bra som både ett supplement till kost och som ett intag av protein som din kropp behöver för att återhämta sig efter träning. Äggprotein är naturligtvis baserat på äggprodukter och brukar många gånger kombineras med vassleprotein och kasein för att ge en lång och effektiv inverkan av ditt proteinintag.

Kasein är en annan produkt bland proteinpulver som har den längsta upptagningstiden i din kropp. Normalt sett så tar det cirka åtta timmar för din kropp att bryta ned denna typ av protein till de viktiga aminosyror som bildas vid proteinets uppbyggnad av din muskulatur och återhämtning. Kasein är det protein som du får i dig mest av i vanlig mjölk, men vid hård träning så kan det vara bra med ett tillskott av detta essentiella protein då din kost kanske inte tillåter ett överflöd av denna typ av protein.

En vanlig blandning av olika proteinpulver

Att inta flera typer av olika proteinpulver har blivit mycket populärt, då det finns en stark tro på att dessa olika proteiner tillsammans ger en bättre effekt. Detta kan väl vara både sant och osant, och det hela ligger precis i vilken normal kost du tillför din kropp. Den vanligaste blandningen som även kan köpas som färdig blandning är en blandning av vassleprotein, äggprotein och kasein vilket då är det proteinpulver som har den längsta upptagningstiden på upp till hela 8 timmar.